Вилно селище от сглобяеми къщи-Аладжа манастир, Варна

Вилно селище от сглобяеми къщи за гости

Това вилно селище е дългосрочен проект и все още е в развитие. Започнахме работа по него през 2014г. и досега има 5 напълно завършени къщи, въведени в експлоатация и обзаведени. В момента работим по още 4, които са на различни етапи от строителството. Цялостната идея е да се построят 12 типови сгради – 7 двуспални сглобяеми къщи по 86кв.м за отдаване под наем, 3 триспални сглобяеми къщи по 189кв.м за дългосрочно обитаване и 2 спомагателни постройки по 32кв.м.

Визуализациите изготвени от дългогодишните ни партньори в проектирането „Архелит“ООД дават нагледна представа как трябва да изглежда готовото вилно селище от дървени сглобяеми къщи.

Първо инфраструктурата

Да изградиш цяло селище не е просто, като да изградиш няколко типови къщи една до друга. В селището всички къщи са свързани помежду си с общи подземни комуникации. Така, че заедно с фундаментите трябваше да се изкопаят трасетата за ел.захранване, вода и канализация между сградите.

Тъй като местността е откъсната и няма водопровод  и канализация в близост, къщите са проектирани да се захранват с вода от резервоари, а отпадните им води да се отвеждат в собствени пречиствателни станции. Та наред със сглобяемите къщи изграждахме и тези системи. Заравяхме цистерни, подвързвахме тръби, ляхме шахти, като съответно предвидливо си маркирахме трасетата, защото с това поетапно строителство рискът при изкопа на поредния фундамент да скъсаме някоя тръба или кабел е много голям. Голямо копаене падна и при тези скални почви дори багера видя зор.

Завършване на първи етап

 Първият етап от 4 сглобяеми къщи за гости и 1 обслужваща сграда с помещения за денонощна охрана и складиране на инвентар е завършен и въведен в експлоатация през 2015г. Всяка от 4-те двуспални къщи за гости е с площ 86кв.м и разполага с входно антре, дневна с кухня и трапезария, две спални, килер, баня с тоалет и покрита веранда.

Отново технологията на изпълнение и вложените материали са обичайните, които използваме при всички наши дървени сглобяеми къщи. Различното тук е в това, че освен самите къщи изградихме и подземната инфраструктура на селището, монтирахме и поливна система на всеки от готовите парцели.

В момента сме в процес на строителство на още 4 от останалите къщи. Две от тях са от същия тип като гореописаните 4 къщи за гости, третата ще бъде използвана за рецепция на селището и ще разполага с механа и снек-бар, а четвъртата е обслужваща сграда.

На трети етап предстои да се правят 3-те големи къщи за дългосрочно обитаване, игрище и детска площадка със съоръжения за игра, беседки и пейки.

Поетапно ще качваме снимки от изпълнението. Засега можете да видите постигнатото на първи етап.

 Разгледайте снимките в галерията и ако Ви харесат не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси свързани със строителството на дървени сглобяеми къщи.