Сглобяема къща 81кв.м, с.о.Сълзица, Варна

На баир – лозе

Продължаваме с интересните истории около построяването на нашите сглобяеми къщи. Всяка една от дървените ни къщи е като наша рожба, съпреживяваме създаването й и се вълнуваме наравно с клиентите си докато се получи крайния завършен продукт.

Тази сглобяема къща в СО Сълзица ни е една от най-чаканите поръчки. Първоначалните разговори с клиента започнахме да ги водим още преди няколко години. Говорихме по телефона, срещнахме се, разходихме го по текущите си обекти, за да види технологията на изпълнение на дървените къщи. Показахме му и вече завършени от нас дървени сглобяеми къщи. Разговаря със собствениците, които вече живеят в тях, за да добие впечатления от първо лице. Остана видимо доволен от видяното.

Преминахме на следващия етап – ходихме да разгледаме терена. Там, обаче, ни чакаше изненада. С две думи: „на баир – лозе“- равно място, но с голяма денивелация от пътя, без никакъв достъп за транспорт и механизация. До парцела можеше да се стига само пеша по едни стръмни метални стъпала. Неприятно, но пък предимството на дървените сглобяеми къщи спрямо тухлените изпъква именно при такива условия. При места с такива особености сглобяемите къщи са най-удачния вариант. Това е така, защото конструкциите са значително по-леки и не се налага бетоновите основи да са твърде дълбоки, т.е. могат да се изкопаят на ръка. Иначе багер там няма как да се качи. Освен това дървените греди, OSB плоскостите, ватата и гипсокартона много по-лесно се пренасят на ръка, докато за пренасянето на материали за масивна къща трябва да се плаща на автокран. А това естествено оскъпява допълнително цената.

 

След огледа на място, тъй като още нямаше изготвен проект, се разбрахме да дадем ориентировъчна цена на квадратен метър, а след като излязат проектите да дадем крайна цена. И така зачакахме.

Търпение, търпение …

Измина се известно време, проектите излязоха. Договорихме материалите и степента на завършеност да е „до ключ“, както и конкретната крайна цена. Оттук нататък банките имаха думата. Клиентът кандидатства за кредит. Търсеше съответно най-изгодния вариант, което също отне време. В крайна сметка, от началото на преговорите до започването на строежа, бяха минали почти 2 години в такива подготвителни работи. След това ние за 4 месеца бяхме завършили строителството на сглобяемата дървена къща и му я предадохме с Акт 15 и всички съпътстващи документи, с които да си вземе разрешение за ползване от общината. Бюрокрацията отне повече време, отколкото самото строителство.

Иначе, и този проект беше като на повечето дървени къщи, които правим напоследък – максимално опростен и изчистен с цел строителството да излезе евтино. Правоъгълна форма без излишни чупки, четирискатен покрив, цокъл от неоформен камък. Но пък вътрешното пространство беше така разпределено, че за тези 81 квадратни метра клиентът получи: входно антре, две нормални по големина спални, две бани и просторна дневна с трапезария и кухненски тракт.

Още нещо любопитно около строителството на дървената къща в СО Сълзица

В съседния парцел комшията беше започнал заедно с нас да строи самостоятелно по стопански начин сглобяема къща, но с метална конструкция. Беше си наел един заварчик, който идваше да работи след работа и в почивните дни. През цялото време съседите си подхвърляха един на друг шеги и закачки кой ще си завърши по-бързо къщата. Накрая нашия човек се обзаведе и нанесе и вече живее в новата си дървена къща, докато другия още стои на груб строеж, защото си изразходва всички средства.

В такива случаи най-ясно личи предимството да си наемеш фирма с опит, която да завърши цялостно проекта „до ключ“ и да си носи гаранции за качеството, отколкото да се опитваш да строиш в свободното си време с приятели и познати и с много самостоятелно наети майстори. Заради опита и добрата организация строителството става в пъти по-бързо и със сигурност излиза по-евтино.

Разгледайте снимките в галерията и ако Ви харесат не се колебайте да ни потърсите за всякакви въпроси свързани със строителството на дървени сглобяеми къщи.